Wat is Z-Wave ?Z-wave is een communicatie protocol welke ondersteunt wordt door verschillende apparaten en meer dan 200 producenten. Dit heeft als grote voordeel dat er een groot assortiment van producten (meer dan 1200) te krijgen is om uw eigen Z-Wave home domotica netwerk op te bouwen. Z-wave werkt op een bepaalde frequentie (het z.g.n. sub 1Ghz signaal) Om van deze frequentie gebruik te kunnen maken heeft Z-wave in verschillende regio's van de wereld frequenties aangevraagd. Jammer genoeg heeft Z-wave niet overal dezelfde frequentie toegewezen gekregen, iets waar je rekening mee moet houden wanneer je een module in een ander land/regio wilt kopen. Deze zullen niet werken in een Z-wave netwerk hier in Nederland.

Z-wave antenne

Elke Z-wave controller/schakelaar en/of sensor is voorzien van een antenne. Dit kan een externe antenne zijn, een interne antenne of eentje die op een printplaat is gemonteerd. Belangrijk om te weten is dat een externe antenne een groter bereik heeft dan bijvoorbeeld een antenne welke op een printplaat is gemonteerd. Wanneer u last heeft van een slecht ontvangst kunt u gebruikmaken van een Z-wave extender die ervoor zorgt dat het signaal versterkt wordt.

Het signaal van een Z-wave module wordt beinvloed door obstakels die zich tussen de verschillende modules en gateway bevinden. Om u een indruk te geven; Gewapend beton kan wel een signaalverlies opleveren van wel 30%. Verder is het ook raadzaam om de Z-wave modules uit de buurt van bijvoorbeeld een magnetron, computer of andere apparaten te plaatsen.

Mesh netwerk

Het Z-wave protocol maakt gebruik van een zo genoemde 2 weg communicatie. Ook is een Z-wave netwerk een zogenaamde Mesh netwerk. Met een Mesh netwerk communiceren de z-wave modules niet alleen met de benodigde controller maar ook met elkaar. Dit garandeert een optimale betrouwbaarheid.Z-wave controller

Om met een Z-Wave systeem te kunnen werken heeft u een zo genaamde controller nodig. Inmiddels zijn er diverse controllers op de markt van verschillende leveranciers welke allemaal hun eigen eigenschappen hebben. Vaak maakt het niet uit voor welk merk Z-wave controller u kiest maar het is wel belangrijk dat u van te voren goed kijkt welke schakelaars, modules, camera's u op dit netwerk wilt aanmelden. Aangezien de controllers steeds voorzien worden van de laatste firmware updates is het niet vanzelfsprekend dat de door u gewenste module dan ook goed werkt. Wanneer u kiest voor een module van hetzelfde merk als de controller is dit vaak geen probleem. Twijfelt u hieraan? Neem dan contact met ons op.
Z-wave actoren

Modules die in een Z-wave home domotica systeem aangemeld zijn worden ook wel actoren genoemd. Denk hierbij aan o.a. de stekker en inbouw modules.

Z-wave sensoren

In een Z-wave home domotica systeem kan je z.g.n. sensoren opnemen. Deze sensoren detecteren bijvoorbeeld licht, geluid, trillingen en beweging.Z-wave Plus

Z-wave plus helpt de gebruiker om nog gemakkelijker de modules op te nemen in zijn home domotica systeem. Door het verbeterde bereik, het lagere stroomverbruik en de hogere bandbreedte werkt de Z-wave plus module niet alleen beter maar ook nog zuiniger.

Een aantal kenmerken van Z-wave Plus zijn :

  • 50 % verbetering van het batterijverbruik
  • 67 % meer bereik
  • 250 % meer bandbreedte
  • Drie extra F kanalen voor een verbetering van ruis en bandbreedte
  • Nieuwe Plug-n-Play Netwerk inclusion
  • Verbeterde "self healing"
  • Gestandaardiseerde methode voor het draadloos upgraden van firmware (OTA)

De waardering van www.domoticaspul.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 7.3/10 gebaseerd op 6 reviews.